Wat is testosteron en waarom is het belangrijk voor mannen?

testosteron mon

De term testosteron wordt ook wel het mannelijk hormoon genoemd, waarbij oestrogeen het vrouwelijk hormoon is. Maar wat is testosteron en waarom is dit belangrijk voor mannen.

Hormoon

testosteron monTestosteron is een hormoon dat zowel mannen als vrouwen in hun lichaam hebben, hoewel vrouwen in een veel lagere hoeveelheid. Dit hormoon zorgt bij mannen niet alleen voor het libido, maar heeft ook andere functies zoals de groei van skeletspieren.

Een te laag testosterongehalte kan zowel bij mannen als bij vrouwen leiden tot depressieve klachten, wat is testosteron is nu dus duidelijk. Dit zijn nog maar een paar redenen om je testosteronniveau op peil te houden. Andere klachten bij mannen zijn onder meer verminderde kracht, verminderde potentie, geïrriteerdheid, slaapproblemen en zweten.

Overgewicht kan een rol spelen

Als je weet dat je testosteron aan de lage kant is, kun je daar zelf wat aan doen. Denk hierbij niet aan pillen en poeders. Helaas doen die in de meeste gevallen niet wat er beloofd wordt. Wat je wel zou kunnen doen is de focus te leggen op een gezond gewicht.

Onderzoek heeft uitgewezen dat overgewicht een verlaagd testosteron gehalte tot gevolg heeft. Daarnaast kan ook te weinig slaap een negatieve invloed hebben op je testosterongehalte. En uiteraard zijn voldoende bewegen en de juiste voeding hierbij ook onontbeerlijk om je testosteron weer op peil te brengen of op peil te houden.

Wanneer je dus het vermoeden hebt dat je testosteron wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van je klachten, kun je dit laten testen. En wanneer dat inderdaad het geval blijkt te zijn, zou je eerst zelf je levensstijl onder de loep kunnen nemen en hierin een aantal gezonde veranderen aanbrengen, voordat je naar de pillen van de dokter grijpt.