Betalingsmoraal niet goed in crisistijd

In bepaalde branches is het nog altijd gebruikelijk om eerst spullen te leveren en vervolgens pas te betalen. U kunt bijvoorbeeld denken aan bedrijven in de bouw. Bijvoorbeeld iemand die het parket in uw woning komt leggen zal eerst het werk uitvoeren en zal vervolgens de factuur sturen (via de post of e-mail).

De factuur dient dan meestal binnen 14 dagen betaald te worden. Helaas is er de laatste jaren een slecht betalingsmoraal. Mensen betalen hun rekeningen te laat of soms helemaal niet. Voor de bedrijven is dit een zeer groot probleem.

Bedrijven hebben ook kosten

rekeningenDeze bedrijven moeten ook gewoon hun personeel betalen en hebben andere kosten. Als u de rekening niet op tijd betaald is de kans groot dat u met een incassobureau te maken krijgt. Het bedrijf dat de goederen of diensten geleverd heeft schakelt een incassobureau in om aan de rekening alsnog betaald te krijgen.

Vaak zult u dan extra moeten betalen. U draait op voor de incassokosten, niet het bedrijf dat gewoon netjes geleverd heeft. Voorkomt dit dus en betaal uw rekeningen gewoon netjes op tijd. Het bedrijf heeft immers ook goed werk geleverd, of niet soms! Sommige debiteuren uit Belgiƫ schakelen moedwillig een Nederlands bedrijf in omdat het lastiger kan zijn om daar te incasseren vanuit Nederland. Een incassobureau kan echter ook in het buitenland incasseren de Europese regels zijn gelijk.

Extra betalen voor incassokosten

Hoeveel u extra moet betalen is niet altijd helemaal duidelijk op voorhand te zeggen. In veel gevallen zal het tussen de 10 en 15 % extra zijn. Dat is best zonde. Als u de factuur nog steeds niet betaald hebt nadat het incassobureau zich ermee ging bemoeien, dan kan het bedrijf waar u zaken meet gedaan heeft altijd kiezen om een deurwaarder in te schakelen. Als u in regio noord holland woont, dan zou dit een deurwaarder kunnen zijn. De deurwaarder inschakelen is de volgende stap. Een deurwaarder heeft meer mogelijkheden als het gaat om het incasseren van openstaande rekeningen.

Zo kan een deurwaarder bijvoorbeeld beslag leggen. Dat kan zijn door beslag te leggen op uw inkomen maar ook op uw inboedel. U zult zich misschien wel kunnen voorstellen dat dit voor grote problemen kan zorgen. Een deurwaarder zal vaak pas worden ingeschakeld op het moment dat u ook tijdens het incasso traject geen gehoor geeft aan de betaling. In de meeste gevallen wilt u het voorkomen dat u met een deurwaarder te maken krijgt.