Onzekerheid in de markt zorgt voor stijgende goudprijs

Iedereen die een beetje actief is in de beleggingswereld, weet dat beleggers altijd hun toevlucht zoeken naar goud in tijdens van onzekerheid.

Met de huidige geopolitieke ontwikkelingen is het logisch dat de onzekerheid toeneemt. De goudprijs is dan ook alleen maar aan het stijgen de afgelopen tijden. Momenteel ligt de goudkoers rond de 2000 dollar. Een prijs die we begin 2020 niet meer gezien hebben.

ETF of toch fysiek goud?

Wanneer beleggers investeren in goud, gaat het meestal om een zogenaamde ETF. Dit staat voor Exchange Traded Fund. Dit is een financieel product dat de prijs van goud volgt, je belegt hiermee niet in fysiek goud dat je kunt aanraken. Veel hardcore goud beleggers vinden zo’n ETF helemaal niets en willen het fysieke goud hebben. Dat leggen ze vervolgens in een kluis. Er is wat voor te zeggen, want goud doet het doorgaans goed in onzekere tijden. En met fysiek goud ben je van niemand afhankelijk. Niet van een bank, broker of exchange. Je kunt hje fysieke goud overal mee naartoe nemen. En aangezien het een universeel bekend edelmetaal is, is de gedachte dat je het overal ter wereld kunt gebruiken.

Wat is jouw goud waard?

Bij beleggen in goud denken mensen al snel al grote goudstaven die ergens in een kluis liggen opgeslagen. Dat beeld klopt op zich ook wel, maar ook de kleine belegger kan investeren in fysiek goud. Met een gouden horloge, een goudbaar of een gouden ring kun je fysiek goud aanhouden. Wel is het uiteraard belangrijk om er goed op te passen, want het voordeel van het niet afhankelijk zijn van een derde partij kan ook een nadeel zijn. Als je goud weer wilt inwisselen voor een valuta zoals Euro’s of Dollars dan is het wel zaak om je goed voor te bereiden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de huidige goudkoers en maak een redelijke inschatting van wat jouw goud waard is. Op deze manier weet je zeker of de inkoper van goud je een eerlijk bod doet.

Dit artikel bevat geen financieel advies.

Tags: , ,