Wanneer is de beste tijd om te starten met je rijbewijs?

vrijheid van het rijbewijs
De vrijheid van een rijbewijs spreekt veel mensen aan

Het rijbewijs behalen staat bij veel jongeren hoog op het lijstje van wensen. Vreemd is dat niet. Een rijbewijs geeft mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in de auto springen en een heerlijke vakantie in Spanje, Frankrijk of andere zonnige bestemming gaan vieren. Maar ook het bezoeken van een festival wordt een stuk gemakkelijker met een auto, geen alcohol achter het stuur natuurlijk! Maar wanneer is nu de beste tijd om te starten met het volgen van de rijlessen? Dat is een vraag die veel jongeren hebben.

Wanneer heb je het echt nodig?

Natuurlijk is het leuk om zo jong mogelijk je rijbewijs te gaan behalen. Als jij de eerste bent met een rijbewijs in je vriendengroep is het zeker leuk. Maar is het echt nodig? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Want een rijbewijs halen is zeker niet goedkoop. Je moet toch zeker wel rekenen op €1000 – 1500 aan rijlessen, theorie-examen en afrijden. Die kosten kunnen nog wat hoger uitvallen als blijkt dat je toch meer rijlessen nodig hebt, of vaker moet afrijden.

Rijbewijs halen kost tijd, heb jij die tijd

Als je nog jong bent, dan ben je vaak met veel dingen bezig. Je zit op school of studeert en heb een druk sociaal leven. Als je rijlessen gaat volgen ben je voor een periode veel aanwezig in de lesauto. Je leert het rijden van een instructeur, maar je moet het natuurlijk wel de tijd voor hebben. Naast de autorijlessen volgen moet je ook nog eens veel leren voor je theorie-examen. Want zonder dit papiertje mag je niet het praktijkexamen afleggen. Om eens uit te proberen of het wat voor je is, neem dan een proefles en je komt er snel genoeg achter. Dit is voor veel jongeren een bottelnek. Ze hebben veel rijlessen gevolgd en kunnen goed rijden, maar het leren voor het theorie-examen is erbij ingeschoten en zo komen ze nooit aan een praktijkexamen toe.

18 is niet langer de leeftijd dat je mag beginnen

Een goede ontwikkeling die de laatste jaren is geweest, is dat je tegenwoordig al vanaf 16,5 je rijlessen mag volgen. Dit is een mooie leeftijd om te beginnen, maar het nadeel ervan is dat mocht je het rijbewijs behalen voor ja 18e verjaardag je niet een echt rijbewijs krijgt maar een pas waarbij er altijd een ervaren bestuurder met je mee moet rijden. Sommige mensen vinden dit geen probleem, maar het neemt natuurlijk wel een groot deel van de vrijheid weg die een rijbewijs zou moeten geven. Ideaal gezien kun je dus het beste starten een paar maanden voor je 18e verjaardag. Je kunt dan hopelijk rond je verjaardag afrijden en mag dan direct zelf een echt rijbewijs afhalen bij de gemeente.